Elektrikli Cafe Racer’da Lüks Yorum: Arc Vector

Lüks elektrikli motosiklet? Bu konuda standartları belirleyen bir markayı tanıtmak istiyorum sizlere ve de en özel modelini:

Arc Vector!

Önce Arc firmasından bahsedelim: Çok çok iddialılar! Diyorlar ki:

BİZ FARKLI DÜNYALARI BİR ARAYA GETİREN BÜYÜCÜYÜLERİZ (nasıl giriş ama)
ALGIYA, VAR OLANA MEYDAN OKUYAN, SONUÇ ODAKLI ERİTME POTASIYIZ.
PARÇALARININ SINIRLARINI ZORLARKEN BÜTÜNDE MÜKEMMELLEŞEN MAKİNELER YAPIYORUZ;
RUHU OLAN, CANLI BİR VARLIK GİBİ HİSSEDECEĞİNİZ MAKİNELER (iddialı ve üst perdeden, değil mi?).

ZANAATKAR, MÜKEMMELLİYETÇİ, İŞİMİZDE USTA, GURUR DUYACAĞIMIZ MOTOSİKLETLERİ YAPMAYA AZMETMİŞ KİŞİLERİZ.

Bu kadar iddialı laflar edince, insan: “Dur bakalım, bunun altından ne çıkacak?” diyor tabii ki… Altında işte bu var:

Arc firmasının kurucusu Mark Truman, Jaguar’ın Beyaz Alan (White Space) Bölümünün eski başkanı (ki bu bölüm sıra dışı fikirleri yaratan bölümmüş). Yani ta en başından prestij, lüks, teknoloji ve başarımın (performans) yüksek seviyesini icat eden kişiler tarafından kurulmuş Arc.

Kısacası yukarıdakiler iddiadan çok özgeçmiş gibi, ve Vector da bunu kanıtlıyor. Başarması zor, ciddi mühendislik ve tasarım bilgisi gerektiren işleri Vector’da başarmışlar… Geçelim Arc Vector’un özelliklerine o halde.

Tasarım ve Daha Da Ötesi

Arc Vector her şeyden önce elektrikli yeni tip kahvehane yarışçısı (café racer ne demek derseniz buradan buyurunuz). Şirketin iddiasına göre Arc Vector’da devrim yaratacak olan bir yenilik var: HMI (Human Machine Interface).  HMI, “İnsan-Makine Ara Yüzü” demek. HMI’nin motosikletin tümüyle bütünleşik olduğunu söylüyorlar. Yani tüm işlevlerini bu ara yüz üzerinden kontrol etmek mümkün olacak. Kesin olan o ki dokunmatik ekran olacak; belki de sesli komut, hatta daha da ötesi olabilir zira yazının devamında göreceğimiz gibi kaskın içinde de görsel iletişim birimi var.

HMI özellikten çok bir anlayış ve zemin. Zaman içerisinde özellikleri ve işlevleri değişse de, HMI kıyafetler, kask gibi unsurlar sayesinde motosiklet ile fiziksel bağlantı/iletişim kurmamıza yarayacak.

Bu konuyu yazının devamında, kask ve ceket bölümlerinde göreceğiz ama şimdilik teknik özelliklere bakalım.

Teknik Özellikler

Arc Vector elektrikli ve son teknolojiyi her anlamda kullanan bir motosiklet ama mesele tabii ki sadece elektronik değil; Vector karbon kompozit yapı gibi yüksek standartlara da sahip. Salıncaklar, ki ön tarafta da salıncak mevcut, tamamen karbon kompozit maddeden yapılmış; dahası özel yapım Ohlins damperler var ve nihayetinde Arc marka monokok (kendi kendini taşıyan ve şasi gibi davranan) pil yapısıyla sıra dışı özellikleri var standart Vector modelinde.

Arc Vector elektrikli ve son teknolojiyi her anlamda kullanan bir motosiklet ama mesele tabii ki sadece elektronik değil; Vector karbon kompozit yapı gibi yüksek standartlara da sahip. Salıncaklar, ki ön tarafta da salıncak mevcut, tamamen karbon kompozit maddeden yapılmış; dahası özel yapım Ohlins damperler var ve nihayetinde Arc marka monokok (kendi kendini taşıyan ve şasi gibi davranan) pil yapısıyla sıra dışı özellikleri var standart Vector modelinde.

Monokok yapıyı biraz daha açalım: Arc Vector alışıldık şasi yerine karbon fiber, kendini taşıyan tek parça (monokok) tasarım tercih etmiş. Gövde tüm elektronikleri, pili, motoru ve kontrol gruplarını üzerinde topluyor. Yani bildiğimiz şasi yok bu araçta, gövde unsurlarının hepsi tek parça şasi gibi davranıyor.

Kısa bir özet yaparsak Arc Vector, yüksek teknolojili, yüksek hızlı ve yüksek fiyatlı bir motosiklet 🙂

Başarım (Performans)

Tabii ki bu üstün nitelikler aşağıdaki rakamlara yansımış:

Menzil
Otoban (yüksek hız): 200 km.
Şehir içi (normal hız): 300 km.

Şarj
Yüksek güçlü dolum ile 45 dakika.

Sürat
0-100 km./saat: 3.1 saniye bu rakamı değişik kaynaklar 2,7 saniyeye kadar çekiyor ama kesin bir şey yok.
Azami sürat: 241 km./saat

Ağırlık 220 kg. ve ürettiği güç 133 beygire denk geliyor. Tabii ki esas olarak tork değeri fark yaratıyor ama tüm elektrik motorlarındaki avantaj burada da ortada: hiç bir şey elektirk motorunun torkuna benzemez!

Ha bu arada Vector’un 3.1 saniyelik 0-100 km. değeri 2019 BMW S1000RR ile aynı 🙂

Bu rakamlar hayli iyi değerler. Hız ve menzil açısından petrol tüketen motosikletlerle aynı değerlere, hatta daha da iyilerine sahip…

Ön tekerdeki Brembo’ların konumuna dikkat ettiniz mi?

Vector, Sıra Dışı Donanımlar Da Demek

Arc Vector sadece motosikleti ifade etmiyor: Vector ismine donanımlar da dahil.

Soldaki nedir? Evet, göz önü gösterge paneli, tıpkı filmlerdeki ya da savaş uçaklarındaki gibi.

Kask bunlardan birisi tabii ki. Arc tarafından geliştirilen kask da göz önü göstergeye (HUD) sahip kask, gerekli bilgileri gözünüzün önüne serip, dikkatin devamlı yolda tutulmasına yarıyor. Aslında bu yaklaşım savaş pilotları için uygulanıyordu ve durumsal farkındalık (situational awareness) seviyesini yükseltmek için kullanılıyordu. Şimdi aynı yaklaşım, Arc Vector’da da var; üstelik o kadarla da kalmıyor: Kask geri görüş kamerasına da sahip ve aynı zamanda kontakt anahtarı işlevi de kaska gömülmüş…

Aynı zamanda çok da şık bir kask…

Ceket

İşte burası çok ilginç. Ceket dokunsal bildirim yapıyor (yani bildiğin dürtüyor) sürücüyü. Mesela arkadan yaklaşan araba varsa dokunma yoluyla sizi haberdar ediyor (tabii ki bu aynı zamanda motosikletin etrafında olup bitenlerin farkında olduğunu da gösteriyor :)). Bunu da cekete tutturulan hoparlörlerle sağlamışlar ki bazı sürüş kiplerinde bu hoparlörler müzik hissi konusunda da devreye giriyorlarmış.

“E bu kadarı da fazla değil mi?” diye soranlara Truman’ın cevabı hazır:

“Kesinlikle rahatsız edici değil, aksine, bu durum sizi rahatlatıyor ve yola yoğunlaşmanızı sağlarken motosikletle bütünleşmenizi de kolaylaştırıyor. Yol arkadaşınızın sizi düşünüp koruduğunu ve ihtiyaç duyduğunuz her şeyin de gözünüzün önünde oluşunun keyfini sürüyorsunuz.

Dokunsal ceket ve yüksek teknoloji kask, makineyle insanın bütünleşmesini kolaylaştırıyor. Göstergelere bakıp durum nedir anlamaya çalışmak yerine sürüşünüze odaklanıyorsunuz.”

Ceket, gerçekten çok şık değil mi?

Tasarım en başından beri yarış seviyesinde yapıldığından çok dayanıklı ama çok hafif bir yapı elde edilmiş. O kadar ki herkesin model ürettiği elektrikli pazarında en yakın rakibinden %25 daha hafif Vector. Güç bataryasında da aynı şey var: normalden %30 daha çok güç tutan bir pil teknolojisi var Arc Vector’un.

Tasarım yarış seviyesinde yenilikçi olunca ön tarafta da salıncak var ve fren bölümü altta yer alıyor…

Bu özel model sadece 355 adet üretilecek. Tabii ki fiyatları da sıra dışı olacak: 117’000 Amerikan Doları. Bu yönüyle Vector daha çok koleksiyoncuların ya da ünlülerin erişebileceği bir yerde.

İşçilik, üretim kalitesi ve ayrıntılardaki kesinlik hayranlık uyandırıcı…

Değer Mi?

Değecek gibi. Çünkü teknoloji, başarım, güvenlik, deneyim konularında daha önce erişilmemiş seviye ve fikirlerle geliyor Arc Vector.

Özellikle HMI (kaskta, cekette sunulan özellikler) ilginç bir deneyim olacak, tabii ki tiki olan sürücüler için değil 🙂

Sele bile çok üst düzey ve şık duruyor…

Bu yazı “Özel Yapım Motosikletler” kategorisinde yayınlanmıştır, kategorinin diğer yazıları için buraya tıklayınız.

Elektrikli Motosikletler yazıları için buraya tıklayınız.

Yorumlar

“Elektrikli Cafe Racer’da Lüks Yorum: Arc Vector” için 2 yanıt

  1. […] Yazılar Honda CB4 Yolkesen Benelli 2019 Modelleri Elektrikli Cafe Racer’da Lüks Yorum: Arc Vector Neden Motosiklet Kıyafeti? Motosiklet Sürücüsünün Kabusu: Doku […]

  2. […] kadar destekle: “İyi de, motosikleti kim kullanıyor?” sorusu da var Yine de bir ARC Vector değil (onda dürtmeli ceket falan var çünkü). Üstelik bu derece güçlü aletlerde bizden […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir