Düşük Devirde Kullanılır Mı - Kapak

Düşük Devirde Kullanılır Mı?

“Motosiklet Düşük Devirde Kullanılır Mı?” sıklıkla karşılaştığım bir soru. Cevabı Facebook’da bir sohbetten:

Kişi 1: Düşük devirde kullanmak ihtiyaciniz oldugunda gaz tepkinizin olmamasi/kompresyon ile yavaslayamama gibi etkenlerin yani sira yol tutusunuzuda dusurdugu icin 2 gram az yakmak ugruna hayatiniza mal olabilir..

Kişi 2: “hayatımız mal olabilir?” hmmmm

Mustafa Asım Temel: Buyurunuz (Doğru Devir Aralığı yazısı yazıya gitmek için tıkla)

Kısaca şöyle söyleyeyim:

Motorların belirli bir “verimli çalışma” bölgesi vardır ve motosiklet düşük devirde “güçsüzdür“. Fazla düşük devir daha fazla yakmak için güzel bir yol olabilir fakat kesinlikle güvenli sürmenin yolu değildir. Konuyla ilgili bir nokta daha var, onu da bir yazı yazıp buraya eklerim gün içerisinde.

Kişi 1: Ayrica arka lastigin yola maksimum tutusu saglayabilmesi icin dogru devir sarttir.. İleri surus egitimlerinde anlatilan (rahmi hoca,gis akademi ve omm’den aldigim egitimlerde ozellikle vurgulanmistir) devrin yanlis ise sikinti yasayacagindir.. Az yakmak icin caninizi tehlikeye atmanin geregi yok..

Kişi 2: Mustafa Asım Temel bey yorumlarınız için öncelikle teşekkürler. düşük devir demek ile motoru öldürün demek istemedim tabiki, gösterdiğiniz resimdeki gibi 6.000 rpm ile 12.000rpm arası yeşil peki 12.000 de sürekli vites değiştirme yerine, 12.000 den aşağıda değiştirmek de olmaz mı? “güvenli sürüş” için dip gaz mı gitmek gerekir? demek istediğim budur.
13 dakika önce · Beğen

Mustafa Asım Temel: Şöyle söyleyeyim, psikopatça 6000 ve üzeri değil, haklısınız, hele hele şehir içinde ve sıkışık trafikte zaten olacak iş değil. Lakin fotoğrafta gösterilen devir aralığında o motosikletin güç ünitesi olması gereken şekilde çalışıyor. İnadına 2000-3000 gibi devirler (fotoğraftaki motosiklet için) gerekenden hantal olacağı gibi, verimsiz bölgede olduğu için verilen gazın büyük kısmını ısraf edecektir.

Gelelim güvenlik kısmına; motosikletlerde gazı keser kesmez sıkışma (kompresyon) ile sürat kesilmesi gereklidir. Bu acil durumda ya da frenleme gerektiğinde gazın kesildiği andan itibaren ağırlık aktarımını kullanarak ön amortisörün kapanmasını ve frenaja hazır olmasını da sağlar; tekrar gaz açılması gerektiğinde iyice ölü bölgeye düşme tehlikesinden de bizi korur. Virajlarda ise doğru bölgede olmak daha da bir önem taşır (doğru teknikle, destek gazı ile dönüyorsak).

Toparlamak gerekirse gazı kestiğimizde motosikletin akmaması, kasılıp yavaşlaması lazım. Trafiğin 80-100 km. ile aktığı anlarda verimli bölgede kalmak hem ekonomi hem de güvenlik için doğru olacaktır. Biraz ayrıntılı anlattım ama idare edin 🙂

İlgili yazılar için buraya tıklayınız.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir