2018 Süper Motosiklet Testi (8) – YAMAHA R1M

2018 Model 1000 cc. Süper Motosiklet Testi Yazısının 8. Kısmıdır, İlk Kısım için buraya tıklayınız

1000 cc test-2018 Hepiciği

2018 süper motosiklet testi Yamaha R1 ile devam ediyor. YZF R1 ilk çıktığında tepkilerle karşılanmıştı, bakalım şimdi durum ne?

1000LİK-TEST-R1M-2

“Gerçekten özel” bir motosikleti servisten teslim alırken size bunu hissettirirler. Belli belirsiz heyecanla karışık ciddiyet, servis şefinin gelip size ek bilgiler vermesi, halkla ilişkiler müdürünün kontrol amaçlı bakışları, her şey yolunda mı kontrolü gibi…

Çünkü R1M hayli ciddi bir paket, sıradan bir motosiklet modeli değil. O kadar teknolojik ve o kadar çok ayar var ki seçenekler neredeyse sınırsız.

Elektronik Öhlins sönümleyiciler (Ducati’de de var), sıradışı krank mili olan motor, gaz komutu yönetimi (ride-by-wire), viters değişim yönetimi (quickshifter), teker dikme, çekiş ve yanal kayma (!) (slide) yönetimi hatta tümleşik GPS verisini günlükleme ayarı bile var!..

Bu öyle bir motosiklet ki ayarların tümünü bilmek zor 🙂 Fakat bu zenginlik R1M’in tam da istediğiniz gibi davranmasına yarıyor. İster pistte, ister yolda ya da uzun yolda tam da istediğiniz karaktere bürünüyor R1M.

Sürüşe normal yollarda başladım. Sakin sürüş, biraz turlayarak devam etti. Bununla beraber Yamaha R1’i sakin sürmek zor. Birden hızlandığınızı görüyorsunuz R1M ile. R1’in motoru inanılmaz.

İlk fark ettiğiniz sesi, farklı bir sesi var. Sıradan dört silindirli ses yerine daha derinden, daha kalın ve güçlü bir ses var, ama bir kere 7bin devirleri bulunca o tanıdık ses ve titreşim delilik halinde geri geliyor: Bir 1000’liğin üzerindeyim!

2018 süper motosiklet testi Yamaha R1 sağ viraj Donington

Motorun iskeletle uyumu ise iyiden de öte. Ustalara göre gerçek bir yarış motosikletine çok yakın bir hissi var. Sele , dar gidon ve geri bildirimleri, ayaklıkların yüksekliği ile gerçek bir yarış motosikleti hissi var. Öhlins elektronik sönümleyicilerin üstün kontrolü sebebiyle yarış motosikletinin o taş gibi sert ön tarafı yok. Ama tutuşta sorun da yok; hem ön hem arka taraf pist için yeterince sert. Viraj boyunca çok kararlı, rayda gibi dönüyor ve aynı zamanda çok da çevik, sele de yana inip iyice yattığınızda çok doğru konumlandığını kanıtlıyor; virajların üzerinde ve çok iyi hissediyorsunuz kendinizi. Bridgestone RS10 lastikler iyi, tabii ki yol içinler ve 200 beygirle başa çıkabilen her lastik iyidir.

R1M yarış pistinde de ilgi çekiyor. Uzman sürücüler ve ustalar da ilgi gösteriyor bu makineye. Bu durum Yamaha R1M’in ne denli iyi olduğunu gösteriyor.

R1 fabrika yarış modeline yakın, karbon gövde kaplamaları, alaşım hafif tank, her yerde makineyle blok alüminyumdan işlenmiş parçalar. Yol makinasından çok ciddi sportif performans motosikleti ruhu var. Sınıfındaki diğer motosikletlerin zor ulaşacağı bir saygınlık…

2018 süper motosiklet testi Yamaha R1 düzlük Donington

DİĞER GÖRÜŞLER

“Fantastik alet, yıllar içinde crossplane krank motorunun gelişmişliği ortada. İlk yıllarda bu denli oturmuş değildi ama şimdi inanılmaz halde diyebilirim. Kolay sürüşlü, hayli hızlı, elektronikler çok iyi ve güven verici bir sürüş hissi var. Önemli bir kriter olarak görünüşü ve imajı da çok iyi; pahalı duruyor ve öyle de gidiyor asfaltta. Fazlaca uzun birinci vites şehir içinde istemeden de olsa hız sınırlarını geçmemize sebep olsa da böyle binlik sportif motosikletlerde bu sorun her zaman var. Ama pistte cennetten çıkma gibi…”

Rob Hoyles

“Motorun gücü ve karakteri beni çarptı; diğer sıra dörtlerin hepsinden daha esnek. V4 motor gibi hissettiriyor, ses çıkarıyor. Ayarlarının derinliği pistte çok işe yarıyor, her yönüyle gerçek bir yarışçı ve görünüşü de öyle, çok başarılı.

Chris Moss
2018 süper motosiklet testi Yamaha R1 sağ viraj Donington

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir